Negustorul de inceputuri de roman

DSC01683 (3)De curand am citit cartea “Negustorul de inceputuri de roman”, scrisa de Matei Visniec, poet si dramaturg roman (conform Wikipedia). Asa cum spune si titlul, este vorba despre importanta pe care o are un inceput de roman in succesul sau esecul ulterior al operei. In alte cuvinte, chiar prima fraza poate captiva iremediabil cititorul, sau il poate lasa complet rece. Dar cine concepe acea prima fraza?

Traim intr-o era a informatiei abundente si accesibile. Orice date sau fapte pe care le cautam le putem gasi printr-o simpla cautare pe Google. In acelasi timp, pe langa era informatiei, traim si in era vitezei. Nu mai avem rabdare tocmai pentru ca informatia este atat de facil de obtinut, ne repezim la ea si ne plictisim la fel de repede. Si pentru ca o informatie sa prinda trebuie sa aiba ceva special. Si anume, o poveste (context imbogatit cu emotie, pentru noi corporatistii). Dar nu orice fel de poveste, ci, precum inceputurile de roman, una care sa ne capteze atentia inca de la inceput. Altfel…ne plictisim si mergem mai departe.

Imi plac calatoriile si fotografiatul…stiu, mie si altor milioane de persoane, nimic nou. Dar ce vreau sa evidentiez in postarile ce vor urma sunt povestile din spatele pozelor, a locurilor si a oamenilor. Povesti ce nu se gasesc pe Google, sau macar se gasesc mai greu. Intr-o lume in care orice posesor de smartphone si Photoshop se poate numi (si pe buna dreptate) fotograf, ce face diferenta? Ce ne determina sa alegem o anumita destinatie in detrimentul alteia? Pana de curand erau pretul si faima. Dar dupa ce vezi Turnul Eiffel, Big Ben, Colosseumul si alte “must”-uri, cum alegi? In era Ryanair, Easyjet etc eu cred ca decisive vor fi povestile, legendele, trairile transmise. Si, poate, povestitorul?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s