Ciocanesti – Satul Muzeu

3,122

Pe probabil cel mai frumos, dar cu siguranta cel mai prost drum din Romania, ce leaga Bucovina de Maramures, mai precis Campulung Moldovenesc de Borsa, se afla un sat stiut de putina lume (ce noroc!), un adevarat sat muzeu al acestei tari. Bun venit in Ciocanesti!

Dar ce face din Ciocanesti un sat atat de deosebit?

Primele care te fac sa te freci de cateva ori la ochi sunt casele. Ornate la exterior cu fel de fel de motive traditionale ce se regasesc pe bunditele, catrintele, camasile si alte obiecte din portul popular al romanilor, realizezi ca ai intrat intr-o alta lume. Toate, de la prima la ultima, contin podoabe traditionale, de la oua incondeiate la impletituri.

Dar asta nu e tot. Nu. In Ciocanesti au loc 2 festivaluri cu adevarat deosebite si nationale: Festivalul National al Pastravului si Festivalul National al Oualor Încondeiate

Festivalul Pastravului are loc in August si cuprinde in program, printre altele: expozitie-concurs de lazi de zestre, concurs de pescuit, de la “hapuc” la oina (program sportiv), parada portului popular bucovinean si…plutarit pe Bistrita! Da, plutarit, cu plute din acelea traditionale din butuci, pe care se canta si se danseaza in timp ce curg usor la vale. Si desigur, pastravi, multi multi pastravi inmuiati in mujdei. Totul se mananca cu usturoi in Bucovina, pana si usturoiul este asezonat cu putin usturoi. O minune!

Pe langa sugestivul Festival National al Oualor Încondeiate, ce are loc in Martie, exista si un muzeu al oualor incondeiate, unde se gasesc oua de toate felurile si speciile, pictate cu o finete greu de imaginat.

Dar Ciocanesti nu este doar un sat al oualor, al caselor si al pastravilor. Este in primul rand un loc al oamenilor fericiti cu ceea ce au. Nicaieri nu vezi oameni mai rumeni in obraji si mai sanatosi ca in Bucovina. Iar Ciocanesti pare epicentrul. Dupa ce petreci cateva zile acolo, printre locuitorii ce merg drepti si mandri de portul lor, de mancarea lor, de aerul pe care il respira, de comunitatea in care traiesc, incepi sa realizezi de ce obrajii lor sunt atat de rosii si ai nostri atat de posomorati.

O astfel de persoana este Leontina Taran. Trecuta de 90 de ani la momentul intalnirii, era mai sprintena decat multi dintre noi corporatistii (o fi de la usturoi). Si pentru ca aici totul este despre a da ceva inapoi comunitatii, si-a transformat casa in muzeu. Casa Muzeu „Leontina Ţăran“. O casa minunat decorata in exterior, plina de costume traditionale, covoare, stergare, toate purtand amprenta traditionalului romanesc. Toate facute de mana ei, bineinteles. Pretul de intrare se plateste in timp. Timpul petrecut ascultandu-i povestile.

Cam asta este Ciocanestiul. Un loc unde se traieste bine, frumos si mai ales, romaneste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s