Sarajevo partea I – Locul unde a inceput si s-a sfarsit secolul 20

semn

Scenariu: te trezesti intr-un oras trecut printr-un razboi de 4 ani, aflat in ruine. Care este primul lucru pe care il faci?

Potrivit locuitorilor, mai intai iti repari geamurile, ca sa nu mori de frig in casa. Apoi te apuci sa reconstruiesti lacasele de cult, pentru ca in vremuri de rastriste, divinitatea, oricare ar fi ea, capata o importanta cruciala. Ulterior, urmeaza pe rand, incet si cu dificultate, toate celelalte: scoli, spitale, alimentarea cu apa, sosele etc etc.

Meet Sarajevo, capitala Bosniei si Hertegovina, Siria anilor 90′ aflata la o aruncatura de autostrada de Romania. Despre Sarajevo sunt multe de spus. “Locul unde a inceput si s-a sfarsit secolul 20” este sloganul deloc de invidiat al orasului. Pentru a vedea de ce, sa facem o scurta incursiune in trecut.

DSC073-2

Pe data de 28 Iunie 1914 are loc atentatul de la Sarajevo. Chiar la baza podului mai sus depictat este asasinat Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, scanteia ce porneste Primul Razboi Mondial si schimba lumea pentru totdeauna.

Urmatorul eveniment major in viata orasului, de aceasta data unul de bun augur, este organizarea in 1984 a Jocurilor Olimpice de Iarna. Mai jos pista de bob, sau ce a mai ramas din ea.

 Si nu in ultimul rand, Razboiul Yugoslav din anii 90′, cu epicentrul in Sarajevo. Un asediu de 4 ani asupra orasului cu lupte crancene intre sarbi, sarbi-bosniaci, bosniaci si croati, de fapt o lupta intre religii si lideri dementi ce a dus la moartea a peste 15.000 de oameni numai in Sarajevo. 4 ani de razboi ce au lasat frumosul oras in ruine si locuitorii marcati pe viata. 4 ani de bombardamente, distrugeri, lipsuri, frig si frica. Exista chiar o strada centrala din oras ce primise numele neoficial de Sniper Alley, un nume destul de sugestiv.

Dar si o poveste frumoasa: pentru a se putea aproviziona cu hrana si armament, locuitorii bosniaci ai orasului au sapat un tunel ce trecea pe sub teritoriul controlat de catre luptatorii sarbi. In acel tunel se intalneau adesea militantii bosniaci pentru a se uita la filme, la un vechi televizor alb-negru. Se adunau cu sutele pentru probabil singurul lor moment de liniste. Asa a luat nastere in 1995, chiar in timpul asediului, festivalul de film de la Sarajevo, ajuns astazi cel mai mare astfel de festival din Balcani. Cu invitati de-a lungul timpului precum  Angelina Jolie, Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey si multi altii, reprezinta dovada ca pana si in cele mai atroce evenimente, oamenii au puterea sa lase ceva frumos in urma.

In partea a 2-a veti face cunostinta cu Sarajevo-ul secolului 21, un oras ce revine timid la viata si la stralucirea de altadata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s