Oravita – Micul oras cu mari premiere

DSC04705-2

Cine stie, fara sa caute pe Google, in ce zona a Romaniei se afla Oravita, e tare. Cand privesti pe harta si vezi cate cioturi de autostrada, drumuri si drumulete trebuie sa strabati pana sa ajungi acolo, iti vine sa o iei in partea opusa, spre mare.

Cine are totusi curiozitatea sa afle cate ceva despre Oravita, locul de unde incep celebrele Chei ale Nerei,  va avea surpriza sa descopere 2 comori minunate ale tarisoarei noastre.

Comoara numarul 1: In Oravita se afla cel mai vechi teatru de pe actualul teritoriu al Romaniei. Se cheama Teatrul Vechi Mihai Eminescu, pentru simplul fapt ca, la un moment dat, insusi Mihai Eminescu a venit acolo, in calitate de sufleor al unei trupe de teatru. Nu e mare lucru, dar cand devii poet national este suficient pentru ca ulterior un teatru sa iti poarte numele.

Sa ne intoarcem la teatru. A fost construit in anul 1816, in timpul ocupatiei Austro-Ungare, interiorul fiind o copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena. Avem se pare copiatul in sange inca de pe vremea cand sangele nu era tocmai al nostru. De-a lungul timpului a gazduit numeroase trupe de teatru din tara si strainatate iar cele mai grele vremuri au fost, bineinteles, cele din perioada comunismului. Pentru a nu fi distrus, ca multe alte monumente, ingrijitorii teatrului au avut abilitatea de a inlocui ornamentele regale cu simple ornamente florale. Macar suntem creativi.

Astazi teatrul se afla intr-o surprinzator de buna stare, desi se degradeaza incet, dar sigur. Aparent noi si monumentele istorice suntem intr-o permanenta batalie de care pe care.

Comoara numarul 2: Oravita este de asemenea punctul de plecare al celei mai vechi cai ferate montane din Romania. Calea ferata de 34 de km dintre Oravita si Anina a fost construita tot de catre austrieci si reprezinta tot o copie, a Semmering-ului Austriac. De unde numele de Semmering-ul Banatean. Continua sa fie, la 150 de ani de la inaugurare, cea mai spectaculoasa linie de cale ferata din Romania, fiind dotata cu tunele, viaducte, carari prin padure si peisaje spectaculoase. Distanta este parcursa in 2 ore, asa ca poti sta linistit atarnat de usa, cu aparatul in mana. Grija mare la stanci si la copaci, o creanga in ochi cred ca doare si la 15 km/ora.

Si calea ferata Oravita-Anina pare ca s-a luat la tranta cu nepasatoarele autoritati romane. Nu avem absolut niciun merit ca astfel de minunatii se gasesc la noi in tara. Dar daca tot le-am gasit de-a gata, haideti macar sa le ajutam sa castige.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s