Muntenegru – Un munte nu chiar atat de negru

Montenegro, Kotor Bay.jpg

Crna Gora – am auzit aceasta denumire prima oara in 2014. Era festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna din Rusia, la care am asistat live (la televizor, desigur). Dintr-o data, aud la difuzorul de pe stadionul olimpic vocea dura si grava a crainicului rus: Crna Gora. Pe moment am crezut ca asta inseamna “mainile sus!” sau “la munca silnica cu voi!”. Dar din fericire nu, nu asta inseamna. Crna Gora este numele oficial al statului Muntenegru.

Fiind cea mai tanara unanim recunoscuta tara a Europei, fosta parte a Yugoslaviei, Muntenegru a scapat relativ ieftin din crancenul razboi Iugoslav din anii 90′. Majoritar ortodoxa, precum aprigul vecin Sarb, si-a dobandit independenta in anul 2006, iar acum se indreapta cu pasi repezi spre NATO si UE, urmand modelul mai harnicului vecin, Croatia. Moneda nationala: Euro 🙂

Muntenegru este o tara mica, cu vreo 600.000 de locuitori, de 17 ori mai mica decat Romania. Dar cu toate astea, numarul de turisti ce o viziteaza anual este egal, daca nu chiar mai mare decat cu ce ne putem lauda noi, ceea ce desigur la inceput e frustrant. Dar apoi incepi sa pricepi de ce, intrucat parca totul este mai frumos la ei: apa e mai albastra, muntii mai spectaculosi, canioanele mai adanci, raurile mai involburate, drumurile mai bune, oraselele istorice mai renovate, fetele mai blonde si baietii mai inalti. Atat de inalti incat la ei la pisoare trebuie sa te ridici pe varfuri ca sa…intelegeti voi.

Din momentul in care intri in tara realizezi ca Muntenegru nu este chiar un munte negru. Din contra, esti intampinat de Parcul National Durmitor, un splendid masiv muntos,strabatut de o sosea ce urca pana la inaltimi de 2.000 de metri. Dar nu pentru munti vii in Muntenegru, ca asta avem si noi. Continuand drumul, urmatoarea oprire se face in canionul Tara, cel mai adanc canion din Europa (soc). Canionul este taiat in doua de raul Tara, un adevarat paradis al raftingului. Nici macar pentru asta nu bati atata amar de drum din Romania.

Destinatia finala o reprezinta litoralul muntenegrean, insula Sveti Stefan, Budva, precum si perla coroanei, golful Kotor si orasul cu acelasi nume. Un mini-Dubrovnik, Kotorul este un fascinant orasel medieval, cu influente venetiene, otomane si sarbe, extrem de bine prezervat. Numarul turistilor, inca mic, este in continua crestere, dovada fiind aparitia multiplelor vase de croaziera, adevarati ucigasi in serie al famecului local de pretutindeni.

La intrarea in vechiul oras, desupra principalei porti de acces, sta inscriptionat un citat din marele dictator Yugoslav, Tito, care suna cam asa: “Ce este al altora, nu vrem, ce este al nostru, nu vom preda niciodata”. Cine stabileste treburile astea, mereu m-am intrebat…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s