Romania

Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetul Marmatiei – o rana deschisa

DSC023123

„E frig, ar fi trebuit sa imi pun ceva mai gros“- este prima remarca pe care o faci cand pasesti in Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetul Marmatiei, inainte sa tragi o fuga pana la masina sa iti iei o jacheta ceva pe tine.

Pe o straduta din centrul orasului, unde in urma cu nici 50 de ani nu puteai merge din cauza mirosului, se afla cladirea severa a Memorialului, fosta inchisoare politica comunista. Astazi flancata de terase si cladiri vechi si frumos restaurate, pare perfect integrata in peisaj. Un turist necunoscator nu ar putea banui ca in spatele acelor zidurilor au fost torturati si au murit sute de detinuti politici, unii dintre ei mari lideri ai Romaniei. Nu poti crede pana ce nu-i treci pragul si totul se schimba.

Continue reading

——————————————————————————–

Masivul Ceahlau – Dumnezeu prefera lemnul

1

Lui Dumnezeu Ii plac catedralele. Si nu Ii plac de ieri, de azi, ci de mult, mult timp inainte ca noi oamenii sa putem pune caramida peste caramida. Sau sa stim ce naiba e aia o caramida. Iar drept marturie sta Masivul Ceahlau, adevarata catedrala a mantuirii acestui neam.

Inaltandu-se semet deasupra Lacului Izvorul Muntelui, pana pe la 1900 de metri altitudine, Ceahlaul este aproape unanim recunoscut drept muntele sacru al Romaniei. Si intr-o tara despre care se spune ca ar fi pamantul ales sau principalul pol energetic al lumii, asta inseamna ceva. Continue reading

———————————————————————-

Oravita – Micul oras cu mari premiere

DSC04705-2

Cine stie, fara sa caute pe Google, in ce zona a Romaniei se afla Oravita, e tare. Cand privesti pe harta si vezi cate cioturi de autostrada, drumuri si drumulete trebuie sa strabati pana sa ajungi acolo, iti vine sa o iei in partea opusa, spre mare.

Cine are totusi curiozitatea sa afle cate ceva despre Oravita, locul de unde incep celebrele Chei ale Nerei,  va avea surpriza sa descopere 2 comori minunate ale tarisoarei noastre. Continue reading

—————————————————————————

Ciocanesti – Satul Muzeu

3,122

Pe probabil cel mai frumos, dar cu siguranta cel mai prost drum din Romania, ce leaga Bucovina de Maramures, mai precis Campulung Moldovenesc de Borsa, se afla un sat stiut de putina lume (ce noroc!), un adevarat sat muzeu al acestei tari. Bun venit in Ciocanesti!

Dar ce face din Ciocanesti un sat atat de deosebit?

Primele care te fac sa te freci de cateva ori la ochi sunt casele. Ornate la exterior cu fel de fel de motive traditionale ce se regasesc pe bunditele, catrintele, camasile si alte obiecte din portul popular al romanilor, realizezi ca ai intrat intr-o alta lume. Toate, de la prima la ultima, contin podoabe traditionale, de la oua incondeiate la impletituri. Continue reading

Advertisements